Συγγραφείς

Σχετικά με τον Συγγραφέα
Τζένη φον Βεστφάλεν - Μάρξ

Η Τζένη φον Βεστφάλεν – Μαρξ, η «Τζένη της καρδιάς μου», όπως την αποκαλούσε ο σύζυγός της Καρλ, ανήκε στην υψηλή πρωσική αριστοκρατία. Από την στιγμή όμως που γνώρισε τον Μαρξ, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά σ’ εκείνον και μοιράστηκε με άπειρη υπομονή και δύναμη το συγκλονιστικό πεπρωμένο του που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Υπέφερε, εξορίστηκε, δοκιμάστηκε σκληρά από την ανέχεια, χωρίς ποτέ να χάσει το πηγαίο και καλοπροαίρετο χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η μαχητική της στράτευση στο πλευρό του μεγάλου έρωτα της ζωής της έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του.

Τζένη φον Βεστφάλεν - Μάρξ
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Βίκτωρ Ουγκώ

Aπό τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Γαλλίας, ο Ουγκώ θεωρείται ο ηγέτης της ρομαντικής κίνησης στη γαλλική λογοτεχνία καθώς επίσης και ένας από τους πλέον παραγωγικούς και πολύπλευρους συγγραφείς της. Αν και εκτός Γαλλίας είναι γνωστός κυρίως για τα μυθιστορήματα Η Παναγία των Παρισίων και Οι Άθλιοι, στη χώρα του διακρίθηκε και για τη συνεισφορά του στην ποίηση και το δράμα. Κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους και έγινε αποδέκτης μεγάλων τιμών. Προ πάντων, όμως, στάθηκε ο ποιητής του νέου κόσμου, ο ζηλωτής της Ενωμένης Ευρώπης, ο προφητικός φιλόσοφος της νέας εποχής.

Βίκτωρ Ουγκώ
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Τόμας ντε Κουίνσυ

O Τόμας Ντε Κουίνσυ, από τους σπουδαιότερους Άγγλους συγγραφείς του 19ου αιώνα, απέκτησε τη μεγάλη του φήμη με τα βιβλία Η δολοφονία ως μια εκ των καλών τεχνών και Οι εξομολογήσεις ενός Άγγλου οπιομανούς. Ο Μπωντλαίρ, ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Μαλλαρμέ, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Χ. Λ. Μπόρχες, ο Γουίλλιαμ Μπάροουζ, ο Έκτωρ Μπερλιόζ και ο Ανδρέας Εμπειρίκος αγάπησαν τα έργα του και επηρεάστηκαν απ’ αυτά.

Τόμας ντε Κουίνσυ
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας. Ποιητής, μυθιστοριογράφος και δραματουργός, δημιούργησε ένα ογκωδέστατο έργο σε όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας και σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους. O Γκαίτε εγκαινιάζει το Bildungsroman με τον Βίλχελμ Μάιστερ, το ρεαλιστικό και συγχρόνως ουτοπικό πανόραμα της γερμανικής κοινωνίας στου οποίου το δεύτερο μέρος είναι ενταγμένη η νουβέλα Ένας άνδρας πενήντα ετών.

Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών του Μεσοπολέμου, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Με το ταλέντο του θα αποτυπώσει στο χαρτί μιαν εποχή υπερβολών, ακροτήτων και αποτυχιών, της οποίας υπήρξε και ο ίδιος σύμβολο με την εκκεντρική του ζωή. Ο Χεμινγουέυ έγραψε για τον Φιτζέραλντ: “Το ταλέντο του είναι τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας”

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ

O Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ είναι ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας. Η κριτική της κατάστασης στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του που διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Ο συγγραφέας –του οποίου τα βιβλία και τα θεατρικά έργα δεν δημοσιεύτηκαν στην χώρα του κατά τη διάρκεια της ζωής του– δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά θάνατον… Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου.

Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Μέλβιλ Χέρμαν

Στις μέρες μας ο Χέρμαν Μέλβιλ θεωρείται ένας από τους πατέρες των αμερικανικών γραμμάτων. Το αριστουργηματικό αλληγορικό του μυθιστόρημα Μόμπυ Ντικ παρανοήθηκε ευρέως από τους κριτικούς όταν εκδόθηκε το 1851. Σήμερα αυτό το έργο θεωρείται η επιτομή της εξωστρεφούς και εξερευνητικής φύσης του αμερικανικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα.

Μέλβιλ Χέρμαν