Βίκτωρ Ουγκώ Ύμνος στην Ενωμένη Ευρώπη
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Βίκτωρ Ουγκώ

Ύμνος στην Ενωμένη Ευρώπη

Έργα και λόγοι από την εξορία

Εισαγωγή: Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Μετάφραση – Σημειώσεις: Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη

 

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

ISBN: 978-618-82167-3-0, σελίδες: 112, τιμή 7.50 €

 

 

Απευθυνόμενος στους εξόριστους προγραμμένους Γάλλους συμπατριώτες του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Βίκτωρ Ουγκώ μας παραδίδει ένα μεγαλειώδες αντιπολεμικό κείμενο, ένα απαστράπτον κατηγορώ εναντίον της μοναρχίας και της απολυταρχίας, συνθέτοντας ταυτόχρονα τον ύμνο της Ενωμένης Ευρώπης, ενός οράματος συγκλονιστικά επίκαιρου στις μέρες μας. Καταγγέλλοντας τις καταστρεπτικές συνέπειες των αλλεπάλληλων ευρωπαϊκών πολεμικών συγκρούσεων, εμπνέεται από μια πολιτική που κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης! Μιας Ευρώπης όπου «…δεν θα υπήρχαν σύνορα, ούτε τελωνοφύλακες, ούτε δασμοί ̇ οι συναλλαγές θα ήταν ελεύθερες ̇ μια γιγαντιαία πλημμυρίδα και άμπωτη χρημάτων και προϊόντων…», μιας Ευρώπης με «…ένα κοινό νόμισμα, σε δύο μορφές, μεταλλική  και χάρτινη, που θα είχε για στήριγμά του το κεφάλαιο “Ευρώπη”  και για κινητήριο δύναμή του την ελεύθερη εργασία διακοσίων εκατομμύριων ανθρώπων…», μιας Ευρώπης όπου «… η αδελφοσύνη θα γεννούσε την αλληλεγγύη ̇ το κέρδος όλων θα ήταν η περιουσία του καθενός, η εργασία του καθενός η εγγύηση όλων».

 

 

 

 

Από την εναρκτήρια ομιλία του Βίκτωρος Ουγκώ στο Συνέδριο για την Ειρήνη, στις 21 Αυγούστου 1849.

 

«Θα ’ρθει μια μέρα που εσύ Γαλλία, εσύ Ρωσία, εσύ Ιταλία, εσύ Αγγλία, εσύ Γερμανία, εσείς έθνη της ηπείρου, δίχως να χάσετε τις ιδιαιτερότητες και το μεγαλείο σας, θα ενωθείτε και θα δημιουργήσετε την ευρωπαϊκή αδερφοσύνη…

Θα ’ρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών παρά οι αγορές που θα ανοίγουν στο εμπόριο και τα μυαλά που θα ανοίγουν στις ιδέες…

Θα ’ρθει μια μέρα που οι βόμβες θα αντικατασταθούν  από την καθολική ψηφοφορία των λαών κι από τη σεβάσμια διακυβέρνηση μιας μεγάλης κυρίαρχης ευρωπαϊκής συγκλήτου…»

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Γαλλίας, ο Ουγκώ θεωρείται ο ηγέτης της ρομαντικής κίνησης στη γαλλική λογοτεχνία  καθώς επίσης και ένας από τους πλέον παραγωγικούς και πολύπλευρους συγγραφείς της. Αν και εκτός Γαλλίας είναι γνωστός κυρίως για τα μυθιστορήματα Η Παναγία των Παρισίων και Οι Άθλιοι, στη χώρα του διακρίθηκε και για τη συνεισφορά του στην ποίηση και το δράμα. Κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους και έγινε αποδέκτης μεγάλων τιμών.

Προ πάντων, όμως, στάθηκε ο ποιητής του νέου κόσμου, ο ζηλωτής της Ενωμένης Ευρώπης, ο προφητικός φιλόσοφος της νέας εποχής

 

 

 

 

 

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών.