Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε Ένας άνδρας πενήντα ετών
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

Ένας άνδρας πενήντα ετών

Μετάφραση: Σμαράγδα Αλεξάνδρου

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ISBN: 978-618-82167-0-9, σελίδες 120, τιμή 7.50 €

 

 

Ο Γκαίτε άρχισε να γράφει το Ένας άνδρας πενήντα ετών το 1807, λίγο προτού κλείσει τα πενήντα. Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά δέκα χρόνια αργότερα σε συντομευμένη μορφή και επανεκδόθηκε το 1821, ενταγμένο πλέον στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος για τον Βίλχελμ Μάιστερ. Στη σημερινή, πολύ πιο εκτεταμένη της μορφή, η ουσιαστικά αυτοτελής αυτή νουβέλα είδε το φως της δημοσιότητας το 1829. Θέμα της έχει τη συναισθηματικά πολυτάραχη και βιωματικά σύνθετη εμπειρία του αρχόμενου γήρατος, σε μια εποχή όπου η ηλικία των πενήντα ετών θεωρείται γενικά ως αφετηρία της σωματικής και πνευματικής παρακμής και αποσύνθεσης· “γέρων τις πεντηκοντούτης” σημειώνει κάπου σε ανάλογο πνεύμα ο Παπαδιαμάντης. Συμβολικό είναι το επεισόδιο όπου ο ήρωας χάνει ένα μπροστινό δόντι του, προαισθανόμενος ότι το σώμα του διαλύεται πλέον εις τα εξ ων συνετέθη. Ο Γκαίτε θέτει ερωτήματα για την ψυχική και κοινωνική σημασία τού γήρατος και προβλέπει προφητικά τις επιπτώσεις που έχει στον σύγχρονο κόσμο μας ο συνδυασμός της φιλαρέσκειας με τις τεχνικές δυνατότητες της βιομηχανίας της ομορφιάς.

 

 

Είναι μια διήγηση γεμάτη αποτρόπαια κωμικές και αμήχανες καταστάσεις με τις οποίες, παρ’ όλα αυτά, γελάμε με ευλάβεια…

 

Τόμας Μαν

 

Ένας ανεκπλήρωτος γεροντικός έρωτας του Γκαίτε ήταν η αφορμή να γράψει ο Τόμας Μαν  -εμπνεόμενος και από τη νουβέλα  Ένας άνδρας πενήντα ετών– τον Θάνατο στη Βενετία.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας. Ποιητής, μυθιστοριογράφος και δραματουργός, δημιούργησε ένα ογκωδέστατο έργο σε όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας και σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους. O Γκαίτε εγκαινιάζει το Bildungsroman με τον Βίλχελμ Μάιστερ, το ρεαλιστικό και συγχρόνως ουτοπικό πανόραμα της γερμανικής κοινωνίας, στου οποίου το δεύτερο μέρος είναι ενταγμένη η νουβέλα   Ένας άνδρας πενήντα ετών.

 

 

 

 

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών