Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ

Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού

Παράρτημα:

Επιστολή προς την Κυβέρνηση της ΕΣΣΔ

Ένα τηλεφώνημα με τον Στάλιν

 

Εισαγωγή – Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ISBN: 978-618-82167-5-4, σελίδες 272, τιμή 12.80 €

 

« …για τον Μπουλγκάκωφ, ό,τι κι αν ήταν, αυτό και θα παραμείνει, ένα νεοαστικό εξάμβλωμα που ξερνάει το φαρμακερό, αν και αδύναμο σάλιο του πάνω στην εργατική τάξη και τα κομμουνιστικά της ιδεώδη».

Κομσομόλσκαγια Πράβντα, 14 Οκτωβρίου 1926

 

 

Οι Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού που ανήκουν στα πρώτα λογοτεχνικά πονήματα του Μπουλγκάκωφ και πρωτοδημοσιεύθηκαν τη διετία 1925-1926, αφενός δεν εμπίπτουν στον προβληματισμό της μετεπαναστατικής εποχής, αφετέρου όμως δεν εναρμονίζονται ούτε και με την ιδεολογία των προεπαναστατικών λογοτεχνών: Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής στα επτά από τα συνολικά εννέα διηγήματα της συλλογής βρίσκεται σε μια τρομακτική απομόνωση, σχεδόν εκτός ιστορικής πραγματικότητας, σε έναν τόπο αδιάφορο εθνικά και ιδεολογικά, φυλακισμένος σχεδόν στην ερημιά ενός αποκομμένου από τον πολιτισμό, τις συγκοινωνίες, τις επικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό, παραδόξως όμως άριστα οργανωμένου και καλά εξοπλισμένου νοσοκομείου και καλείται να αντιμετωπίσει μια τεράστια γκάμα από ασθένειες μολυσματικές και μη, αλλά πρωτίστως την άγνοια και την προκατάληψη των Ρώσων χωρικών. Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα ηχούν τα κανόνια της Οκτωβριανής  Επανάστασης του 1917…

Η εξιδανικευμένη εικόνα ενός γεμάτου αυταπάρνηση και ηρωισμό νεαρού γιατρού την πρώτη χρονιά της Επανάστασης ανατρέπεται  πλήρως από την ρεαλιστική αποτύπωση του ενστικτώδους φόβου του μπροστά στην πιθανότητα να πεθάνει ο ασθενής στα χέρια του, πράγμα που τον κάνει να …παρακαλεί να συμβεί το μοιραίο πριν την εγχείρηση ή έστω μετά την απομάκρυνσή του απ’ το χειρουργικό τραπέζι!

 

Η συλλογή αυτή των διηγημάτων, ολοκληρωμένη και πλήρης, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη γλώσσα μας.

Επίσης, για πρώτη φορά δημοσιεύεται στο παράρτημα της έκδοσης  η δραματική επιστολή του Μ. Μπουλγκάκωφ προς την Κυβέρνηση της ΕΣΣΔ καθώς και η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Στάλιν όπως αυτή μεταφέρθηκε από την τρίτη κατά σειρά γυναίκα τού συγγραφέα, Ε. Σ. Μπουλγκάκοβα.

Το 2012, οι Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς στη Μεγάλη Βρετανία: Με πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Ράντκλιφ (τον γνωστό από τον χαρακτήρα του Χάρρυ Πότερ, ηθοποιό) και τον  Τζων Χεμ, γυρίστηκε η αγγλική σειρά με τον τίτλο A Young Doctors Notebook.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

 

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ (1891-1940) είναι ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας. Η κριτική της κατάστασης στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση βρίσκεται τον πυρήνα του έργου του που διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Ο συγγραφέας – του οποίου τα βιβλία και τα  θεατρικά έργα δεν δημοσιεύτηκαν στην χώρα του κατά τη διάρκεια της ζωής του – δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά θάνατον… Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου.

 

 

 

 

 

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών.