Τζένη φον Βεστφάλεν – Μαρξ «Λατρεμένε μου Καρλ …»
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Τζένη φον Βεστφάλεν – Μαρξ

«Λατρεμένε μου Καρλ …»

Η γυναίκα του Μαρξ εξομολογείται

Εισαγωγή: Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Ανθολόγηση –  Μετάφραση – Σημειώσεις: Γιούλη Τσίρου

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ /  ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

ISBN: 978-618-82167- 4-7, σελίδες: 256, τιμή 12.80 €

 

 

Η σχεδόν μεταφυσική λατρεία γύρω από το πρόσωπο του Μαρξ, του έχει αποστερήσει κατά κάποιο τρόπο την ανθρώπινή του διάσταση. Έχοντας παγιώσει την ιστορική του εικόνα, δύσκολα μπορεί να «βολευτεί» στο ένδυμα της καθημερινότητας, έτσι ώστε η εκδοχή του Μαρξ ως αντικείμενο του πόθου να  φαντάζει σχεδόν βέβηλη… Κι όμως, ο ερωτευμένος Μαρξ, ο Μαρξ της οικογένειας, των φίλων, του καθημερινού βίου, της περιπέτειας, των αγώνων, των απίστευτων δυσκολιών,  είναι αυτός που ζωντανεύει μέσα από τις συγκλονιστικά αποκαλυπτικές επιστολές της γλυκιάς του «γαϊδουρίτσας», όπως περιπαιχτικά αποκαλούσε τη λατρεμένη του σύζυγο, Τζένη φον Βεστφάλεν.

 

Οι 54 επιστολές του παρόντος τόμου καλύπτουν ένα μέρος της πληθωρικής επιστολογραφίας της Τζένης σε μιαν ιστορική περίοδο που ξεκινά από το 1839 και φτάνει ως το  1869. Είναι η εποχή που οι λαοί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη επαναστάτησαν και απείλησαν το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο. Είναι η εποχή που η εργατική τάξη, το  προλεταριάτο, ξεκινά σε ολόκληρη την Ευρώπη τους  αγώνες για την  διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής με πολιτικά δικαιώματα.

 

 

«…Για τα προσωπικά της χαρίσματα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Οι φίλοι της τα γνωρίζουν και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Αλλά δεν γνώρισα ποτέ άλλη γυναίκα της οποίας η μεγαλύτερη ευτυχία ήταν να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους…»

(Από τον επικήδειο του Φ. Ένγκελς για την Τζένη Μαρξ)

 

«Είχε ένα λαμπρό και εύθυμο πνεύμα. Τα γράμματα που απηύθυνε στους φίλους της, γράμματα που έρρεαν αβίαστα από τη γοργή της γραφίδα, είναι πραγματικά αριστοτεχνικά επιτεύγματα μιας παλλόμενης και αυθεντικής διάνοιας. Ήταν γιορτή να παίρνεις γράμμα από την Τζένη Μαρξ!»

(Πωλ Λαφάργκ, Αναμνήσεις από τον Καρλ Μαρξ, 1890).

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Η Τζένη φον Βεστφάλεν – Μαρξ, η «Τζένη της καρδιάς μου», όπως την αποκαλούσε ο σύζυγός της Καρλ Μαρξ, ανήκε στην υψηλή πρωσική αριστοκρατία. Από την στιγμή όμως που γνώρισε τον Μαρξ, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά σ’ εκείνον και μοιράστηκε με άπειρη υπομονή και δύναμη το συγκλονιστικό πεπρωμένο του που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Υπέφερε, εξορίστηκε, δοκιμάστηκε σκληρά από την ανέχεια, χωρίς ποτέ να χάσει το πηγαίο και καλοπροαίρετο χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η μαχητική της στράτευση στο πλευρό του μεγάλου έρωτα της ζωής της έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του.

 

 

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών.