Τόμας ντε Κουίνσυ – Ο εκδικητής
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Τόμας ντε Κουίνσυ

Ο εκδικητής

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΜΥΣΤΗΡΙΟ

ISBN: 978-618-82167-2-3, σελίδες 120, τιμή 7.50 €

 

Η νουβέλα Ο εκδικητής δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1838 στο Blackwoods Magazine. Με τη χαρακτηριστική του προσήλωση στη θεματική του φόνου, και τοποθετώντας την αφήγηση στο αστικό περιβάλλον της γερμανικής επαρχίας, ο ντε Κουίνσυ εξιστορεί μια σειρά από βίαιες και μυστηριώδεις πράξεις τελετουργικής εκδικήσεως, εμμένοντας ιδίως στα κίνητρα του δράστη και το κοινωνικό τους υπόβαθρο.

Ο φόνος εκδικήσεως στον ντε Κουίνσυ είναι, όπως γράφει για τον συγγραφέα ο Κωστής Παπαγιώργης, έγκλημα πρωτίστως ηθικό.

«Για να είναι ηθικό έγκλημα και όχι ηθικό ατύχημα, η δολοφονία πρέπει απαραιτήτως να συνεπάγεται προσωπικά κίνητρα, μια προσωπική διαφορά με το θύμα».

Επιπλέον, σε μια εποχή όπου τα πολιτικά αιτήματα της Γαλλικής Επανάστασης δεν έχουν ακόμη επικρατήσει οριστικά, ο Εκδικητής είναι ένα από τα πρωιμότερα λογοτεχνικά έργα όπου θίγεται χωρίς περιστροφές και ψιμύθια ο βαθύρριζος αντισημιτισμός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και καταγγέλλεται η θεσμική αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της κρατικής εξουσίας.

«…Θεωρώ ότι η σημαντικότερη επίδοση του ντε Κουίνσι είναι το στυλ του, ιδίως όταν μιλάει για εφιάλτες, λαβυρίνθους και παρόμοια πράγματα. Οι προτάσεις του είναι επίσης λαβύρινθοι. Γνωρίζω από στήθους ολόκληρα εδάφιά του τα οποία μπορώ να σας απαγγείλλω ανά πάσα στιγμή – τα διάβασα και τα ξαναδιάβασα. Νομίζω ότι η επιρροή του υπήρξε μεγαλύτερη από εκείνη του Τσέστερτον, μεγαλύτερη ακόμα κι από κείνη του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον…»

Χόρχε Λουίς Μπόρχες

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Τόμας Ντε Κουίνσυ, ένας από τους σπουδαιότερους  Άγγλους συγγραφείς του 19ου αιώνα, απέκτησε την μεγάλη του φήμη με τα βιβλία Η δολοφονία ως μια εκ των καλών τεχνών και Οι εξομολογήσεις ενός Άγγλου οπιομανούς. Ο Μπωντλαίρ, ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Μαλλαρμέ, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Χ. Λ. Μπόρχες, ο Γουίλλιαμ Μπάροουζ, ο Έκτωρ Μπερλιόζ και ο Ανδρέας Εμπειρίκος αγάπησαν τα έργα του  και επηρεάστηκαν απ’ αυτά.

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών.