Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ Το πλουσιόπαιδο
On 18 Δεκεμβρίου 2015 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Το πλουσιόπαιδο

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ISBN: 978-618-82167-1-6, σελίδες 88, τιμή 6.50 €

 

 

Η νουβέλα Το πλουσιόπαιδο πρωτογράφτηκε το 1924 στο Κάπρι της Ιταλίας και ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά στο Παρίσι. Περιελήφθη το 1926 στη συλλογή διηγημάτων All the Sad Young Men (Όλοι οι θλιμμένοι νέοι). Συνεχίζοντας την μελέτη των επιπτώσεων του πλούτου στη ζωή ενός ανθρώπου, με την οποία είχε καταπιαστεί στον Υπέροχο Γκάτσμπυ, ο Αμερικανός συγγραφέας καταδύεται με το Πλουσιόπαιδο στον κόσμο της αστικής αριστοκρατίας της Νέας Υόρκης του Μεσοπολέμου, των βιοτικών της συνηθειών, των πεποιθήσεων και των εμμονών της. Ανατρέποντας διαρκώς τις προσδοκίες του αναγνώστη του, ο Φιτζέραλντ πλάθει αριστοτεχνικά το λεπτό ψυχολογικό πορτραίτο ενός νεαρού άνδρα στη μετάβασή του από την νεανική ηλικία στην ωριμότητα, αλλά και από την ανέμελη ζωή στη μοναξιά.

 

«Έγραψα μιαν αφήγηση για σένα… Είναι ειλικρινής, αμείλικτη αλλά με αγάπη – και νομίζω πως θα σ’ αρέσει… Θεωρώ ότι είναι ένα απ’ τα καλύτερα κείμενα που έχω γράψει ποτέ…»

(Ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ στον κουμπάρο του, Λάντλοου Φάουλερ, συμφοιτητή του στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, από την ζωή του οποίου εμπνεύσθηκε το Πλουσιόπαιδο).

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

 

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών του Μεσοπολέμου, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Με το ταλέντο του θα αποτυπώσει στο χαρτί μιαν εποχή υπερβολών, ακροτήτων και αποτυχιών, της οποίας υπήρξε και ο ίδιος σύμβολο με την εκκεντρική του ζωή.  Ο Χεμινγουέυ έγραψε για τον Φιτζέραλντ: «Το ταλέντο του είναι τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας»!

 

 

 

 

 

 

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα

Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών