Χέρμαν Μέλβιλ – Τα Μαγεμένα Νησιά
On 1 Φεβρουαρίου 2016 | 0 Comments

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Χέρμαν Μέλβιλ
Τα Μαγεμένα Νησιά
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN:978-618-82167-6-1, σελίδες 152, τιμή 11 Ε

Ο Μέλβιλ έχει πολύ υψηλή και ευγενή φύση, και αξίζει την αθανασία πιο πολύ από τους περισσότερους από μας.
Ναθάνιελ Χώθορν

Ιστορίες από τις Νότιες Θάλασσες, θρύλοι και αφηγήσεις από τον καιρό των φαλαινοθήρων και των κουρσάρων του Ειρηνικού, περιγραφές εξωτικών όσο και σκληρών τόπων, ψυχογραφίες ανθρώπων σημαδεμένων από την περιπλάνηση και τη μοναξιά… Τα Μαγεμένα νησιά του Χέρμαν Μέλβιλ, σπονδυλωτή νουβέλα του 1854, μας ξαναφέρνουν στον οικείο κόσμο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, τον κόσμο που τρία χρόνια πριν, το 1851, είχε ήδη βαλθεί να σκιαγραφήσει στον Μόμπυ-Ντικ.
Οι θαυμαστές του Μέλβιλ θα βρουν κι εδώ τη γνωστή δεξιότητα με την οποία σκηνοθετεί την πλοκή, την εμμονή του στην απόδοση του αλλότριου, την έφεσή του προς το ανοίκειο και το δαιμονικό. Μορφές όπως η Χουνίλα, η χαροκαμένη χήρα, και ο Όμπερλους, ο μισάνθρωπος και τυραννικός γέρος, ανήκουν στην πινακοθήκη των ηρώων του που όσα χρόνια κι αν περάσουν μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη του αναγνώστη.
Ο Χέρμαν Μέλβιλ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1819. Ο πατέρας του ήταν έμπορος ενώ η μητέρα καταγόταν από παλιά ολλανδική οικογένεια. Έφηβος ακόμα ναυτολογήθηκε στα καράβια που διέσχιζαν τον Ατλαντικό. Κατά διαστήματα εργάστηκε ως δάσκαλος. Το 1840, παρακινημένος από την αγάπη του για την περιπέτεια, μπάρκαρε σε φαλαινοθηρικό. Τα βιώματά του από τη σκληρή ζωή της ναυτοσύνης και τη γνωριμία του με τους ιθαγενείς των νησιών του Νότιου Ειρηνικού θα αποτυπωθούν με μοναδικό τρόπο στα βιβλία που θα γράψει τα επόμενα χρόνια.
Η φήμη του ως συγγραφέα θα περάσει από πολλά στάδια, θα δοξαστεί εν ζωή αλλά και θα ξεχαστεί για μεγάλο διάστημα μετά τον θάνατό του, το 1891. Σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά ως ένας από τους πιο σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς όλων των εποχών, ενώ ο Μόμπυ-Ντικ ή Η φάλαινα, το αριστούργημά του, συγκαταλέγεται στα κορυφαία μυθιστορήματα των αιώνων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Στις μέρες μας ο Χέρμαν Μέλβιλ θεωρείται ένας από τους πατέρες των αμερικανικών γραμμάτων. Στη διάρκεια όμως της ζωής του απήλαυσε για λίγο την λογοτεχνική δόξα και πέθανε φτωχός και λησμονημένος. Έχοντας δουλέψει από την ηλικία των δώδεκα ετών ως γραφιάς, δάσκαλος και καμαρότος, ο Μέλβιλ άργησε να ασχοληθεί με τη γραφή. Το αριστουργηματικό αλληγορικό του μυθιστόρημα Μόμπυ – Ντικ παρανοήθηκε ευρέως από τους κριτικούς όταν εκδόθηκε το 1851. Σήμερα αυτό το έργο θεωρείται η επιτομή της εξωστρεφούς και εξερευνητικής φύσης του αμερικανικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα. Οι θαυμαστές του Μέλβιλ θα βρουν κι εδώ τη γνωστή δεξιότητα με την οποία σκηνοθετεί την πλοκή, την εμμονή του στην απόδοση του αλλότριου, την έφεσή του προς το ανοίκειο και το δαιμονικό.

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά / Κλασικά Κείμενα
Τα μικρά κλασικά κείμενα των εκδόσεων ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ έχουν μια μεγάλη εκδοτική φιλοδοξία: να ξαναζωντανέψουν άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζοντάς τα στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση.
Τα μικρά αυτά αριστουργήματα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού έργου και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Εκδόσεις Ποικίλη Στοά , Βαρδουσίων 10, 11526 Αθήνα
Τηλέφωνο & Fax 2106920890, e-mail: info@poikilistoa.gr